Miksi koota tietokone itse?

13.02.10 22:32 | tietokoneet | 7 kommenttia

Minulta kysytään aina välillä, miksi kokoan tietokoneita osista tai miksi en osta niitä valmiina paketteina kaupasta. On toki totta, että tietokoneen ostaminen pakettina on usein vaivatonta ja helppoa. Onko se lopulta kuitenkaan paras tapa? Listaan tähän viisi syytä, miksi tietokone kannattaa koota itse. Tarkennuksena vielä, että tämä koskee pöytäkoneita (media/peli/tehokäyttö), ei kannettavia eikä Macintoshilla varustettuja koneita.

1. Hinta ja päivityksen helppous

Ensinnäkin tietokone on yksi huonoimmista mahdollisista rahan sijoituskohteista. Osat uudistuvat ja kehittyvät sitä vauhtia, että muutaman vuoden ikäisten komponenttien arvo on laskenut reilusti alle puoleen alkuperäiseen hintaan nähden. Uuden pakettikoneen ostaminen muutaman vuoden välein tulee kalliiksi. Koneeseen voi tietysti vaihtaa itse osia, mutta pakettikoneiden valmistajat eivät ajattele koneen pitkäikäisyyttä: päivittäminen voi osoittautua hankalaksi, sillä komponentteja ei ole valittu tulevaisuutta silmällä pitäen. Osat saattavat olla ”vanhentuneita” jo ostettaessa (kuten usein ovatkin), joten näin ollen esimerkiksi uuden sukupolven prosessorit ja näytönohjaimet eivät enää koneeseen sovi. Ongelma on olemassa myös itse kootuissa koneissa, mutta se on huomattavasti vähäisempi haittatekijä kuin valmispaketeissa. Lisättäköön vielä, että pakettikoneen takuu raukeaa heti kun menee sörkkimään sen sisuksiin.

Toisekseen en näe järkeä maksaa lisähintaa siitä, että peltikotelon kylkeen on painettu esimerkiksi HP:n tai Acerin logo. Joissakin tapauksissa valmispaketti pystyy kilpailemaan hinta/laatusuhteellaan itse kootun koneen kanssa, mutta nämä tapaukset ovat harvassa. Tietyt osat toimivat pakettikoneissa pullonkauloina vuodesta toiseen. Niitä ovat esimerkiksi näytönohjain ja mahdollisesti emolevy. Laadukkaan näytönohjaimen ja emolevyn lisääminen nostaisi pakettikoneen hinnan pilviin. Ne toisivat myös koneelle lisää elinikää, mikä on luonnollisesti bisneksen kannalta huonompi juttu.

Itse kootun tietokoneen päivitys ja ylläpito on siis halvempaa kuin pakettikoneen.

2. Laatu

Kun kasaan koneen itse, tiedän tasan tarkalleen mitä sinne ostan ja kuinka luotettavia komponentit ovat. Pakettikoneen ostamista voisi verrata sian ostamiseen säkissä. Eräs tärkeimmistä komponenteista tietokoneen kestävyyden ja toimivuuden kannalta on virtalähde. Pakettikoneiden tuoteselosteissa ei lue, millainen ja kenen valmistama virtalähde pakettiin on lisätty. Usein valmiskoneet sisältävät pommeiksikin kutsuttuja halpisvirtalähteitä, joiden luotettavuus on heikohko. Virtalähde on ehkä yksi kriittisimmistä komponenteista tietokoneen kestävyyden kannalta, koska hajotessaan se vie mukanaan myös useita muita osia. Vaikka virtalähde olisi läpäissyt tuotetestejä, ei se tarkoita, että se olisi kestävä ja hyvä.

Toinen usein pimitetty tieto pakettikoneissa on emolevy ja sen valmistaja. Esimerkiksi kondensaattoreiden laatu vaikuttaa itse koneen elinikään, ja halvoissa emolevyissä ne eivät yleensä ole kovinkaan luotettavia.

3. Takuu

Pakettikoneissa takuu koskee koko pakettia, itse kootussa koneessa takuu koskee yksittäisiä osia. Jos pakettikoneesta hajoaa näytönohjain, on koko kone raahattava korjattavaksi. Itse kootussa koneessa riittää että ottaa irti näytönohjaimen ja lähettää sen korjattavaksi. Kone jää itselle, ja jos emolevyssä on integroitu näytönohjain tai kaapissa lojuu ylimääräinen näytönohjain, tietokoneen käyttämistä voi jatkaa täysin normaalisti.

Yksittäisten osien takuu vaihtelee vuodesta elinikäiseen. Vuoden takuu koskee yleensä näytönohjaimia, emolevyä sekä prosessoria. Kiintolevyillä ja laadukkailla virtalähteillä takuu on noin kolme vuotta. Esimerkiksi Kingstonin keskusmuisteilla on elinikäinen takuu.

4. Käyttöjärjestelmän puhdas asennus

Pakettikoneissa on esiasennetut käyttöjärjestelmät. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat täynnä ties mitä täysin turhaa ohjelmistoa, jotka koneen valmistaja on sinne välttämättä tahtonut asentaa. Se taas tarkoittaa sitä, että kone on jo ostettaessa hiukan hitaampi kuin puhtaan käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeinen kone, jos kyseiset ohjelmat käynnistyvät Windowsin yhteydessä.

Lisäksi koneiden mukana ei tule normaalia Windowsin asennuslevykettä vaan pakettikoneen valmistajan räätälöimä levy, joka sisältää sen kaiken saman roskan mitä kone uutenakin.

5. Osat voi valita käyttökohteen mukaan

Tietokonetta voi käyttää moneen asiaan. Normaaliin netinselaukseen suosittelen ostamaan pakettikoneen, koska noin 300-400 euron hintaluokassa itse kokoamalla ei säästä juuri mitään ja on aivan sama, mitä kone pitää sisällään: internetin selaus ei vaadi juurikaan tehoa.

Jos kone on tulossa peli- ja mediakäyttöön, itse kasaaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Sama koskee muuta tehokäyttöä, kuten videoeditointia, kuvankäsittelyä ynnä muuta raskaampaa laskentaa.

Itse kasaamalla välttää turhien pullonkaulojen synnyn ja saa hinta-laatusuhteeltaan parhaan mahdollisen tietokoneen juuri siihen käyttötarkoitukseen mihin sitä aiotaan käyttää.

Yhteenveto

Yllämainittujen syiden lisäksi kasaan koneeni itse osittain myös siksi, että se on mukavaa ja oppii tuntemaan elektroniikkaa. Koneen kasaaminen on vähän kuin Lego-palikoilla rakentelua, osat sopivat vain yhteen paikkaan ja niitä ei pysty kytkemään väärin – varsinkaan kun ohjeet tulevat komponenttien mukana.

Ongelmat syntyvät usein vasta käyttöjärjestelmää asennettaessa. Ne voi välttää maksamalla hiukan ylimääräistä siitä että atk-liike kasaa koneen ja asentaa sinne pyydetyt ohjelmistot. Jos osia ei osaa itse valita, atk-liikkeessä varmasti autetaan.

Parhaimman lopputuloksen saavuttaa kuitenkin usein kysymällä asiaa itse alan harrastajilta jollakin tietokoneaiheisella foorumilla. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että kysyjällä on edes hiukan hajua siitä mitä koneelta hakee, tietää maksimihinnan ja ymmärtää, että vastaukset eivät ilmesty foorumille kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Verkkokauppoja: Multitronic, Verkkokauppa.com, Jimm’s PC-store
Foorumeita: MuroBBS, Afterdawn


Kommentti
WWW-osoitteet muutetaan linkeiksi automaattisesti. Toimivat tagit: [b][/b], [i][/i] ja [quote=kirjoittajan_nimi] lainaus [/quote]

Paluuviitteet ja kommentit

Ei paluuviitteitä.
gravatar
2003_tsDisk | 17.01.12 09:10 | #

Voitko kertoa mistä saisi yhteensopivat osat 64 bittisellä Windows 7:lla alta viidensadan? Pelikoneeksi siis.

gravatar
Moo-mies | 17.01.12 22:43 | #

Pakettikoneet rules! Kyä pitää olla maionos koneen kyljessä. ;)

gravatar
Admin | 18.01.12 17:23 | #

2003_tsDisk: En osaa sanoa mitään nykyisistä komponenteista eikä minulla ole liiemmin aikaa ottaa niistä selvää, kannattaa kääntyä jonkun foorumin puoleen ja kysyä sieltä. Alle viidensadan on esim. kiintolevyjen hinnat huomioon ottaen hyvin vaikea kasata pelikonetta.

Moo-mies: Pakettikone on ihan ok nettikoneena, muuten ei oikeastaan :)

gravatar
Moo-mies | 18.01.12 19:32 | #

Kyllä, mutta en minä muuta teekään.

Ei minua kiinnosta oikein pelit tai semmoset. Luen vaan blogeja ja foorumeita sekä kuuntelen musaa verkon yli.

gravatar
Admin | 18.01.12 23:06 | #

Niin, en kyllä itsekään pahemmin mitään pelaile mutta kuvankäsittely ja muu vastaava toiminta vaatiikin sitten enemmän tehoa ym. mitä pakettikoneista ei sopivaan hintaan oikein löydy.

gravatar
Matti Kivelä | 07.02.12 11:33 | #

Emolevy hajos kahden vuoden jälkeen pakettikoneesta. Juuri takuun umpeuduttua. Fujitsulta toivotettiin parempaa onnea seuraavalla kerralla, että silleen. Toista saman merkkistä levyä en ole löytänyt, enkä raaski heittää vanhaakaa pois. Onko kellään ehdotuksia.

gravatar
aloitettu itsekooten 1994 | 28.01.13 16:15 | #

Kyllä itsekokoaminen on mielestäni 1993-2000 luvun juttuja ja nyt on ollut jo 5 v läppärien aikaa.

Läppärit kestää, jos koskaan ei nosta yhdellä kädellä, eikä kolhi, eikä heiluta paljoa käydessä.

Meillä ei ole 8 kpl 2000-2012 ostettuun ulut mitään vikaa, koneilla on 7 käyttäjää.

Takuu; ei ole varmaa onko itse kooten lainkaan takuuta, jos rikkoo osat.

Päivitys; Jos ei ole pelaaja, tietsikkaa ei kannata päivittää, vaan ostaa aina uusi. kovalevy yms päivitykset hoituu Usb levyillä.

Kokoamisen onnistuminen; jos yksikin osa on sopimaton, kone on hidas, eli pitää osata valita osat, vaikka valitsisi kaikki kalliimmat ja parhaat osat, lopputulos voi olla keskiverto.

itse suosittelen tavallisille tallaajille läppäriä, kesällä 2 vuotta ikää tulevalla i7, 4+4 gb kone maksoi silloin 799 € + n. 50 € lisämuisti.

Ainoa vika, näppäimistön kirjaimet ovat kuluneet, nuo, asetiänmlki < siis edellisissä ei paljoa enää kirjainta.

Poltettu yli 1200 dvd, ei vikaa siinäkään.